Нов държавен дълг от 200 млн. лв.  пое днес финансовото министерство.

...
Нов държавен дълг от 200 млн. лв.  пое днес финансовото министерство.
Коментари Харесай

Държавата пое нов дълг от 200 млн. лв. при по-висока лихва

Нов държавен дълг от 200 млн. лева  пое днес финансовото министерство. Постигнатата рента за издаването на 10,5-годишни ДЦК към този момент много по-висока от тази на извършените при започване на годината търгове. 

Пласираните 200 млн. ДЦК са със среднопретеглена рентабилност от 0.55%. При предходни сходни излъчвания доходността бе приблизително 0.12%. 

Покачването на лихвата по държавния дълг е предстоящо в изискванията на коронакризата и несигурността пред икономическото развиване у нас и в света. Това е втора емисия ДЦК на вътрешния пазар от началото на изключителното състояние у нас и шеста от началото на годината до момента. До момента през тази година държавата е нараснала дълга с 1.2 милиарда лева, предлагайки скъпи книжа единствено на вътрешния пазар, където те се изкупуват от банки, пенсионни фондове и застрахователни сдружения.

След актуализацията на държавния бюджет лимитът на държавния дълг, който може да бъде стихотворец през тази година, към този момент е повишен от 2.2 милиарда на 10 милиарда лева Очаква се финансовото министерство да търси заеми и на външните пазари. За задачата Народното събрание гласоподава и за по-висок таван на облигациите, които страната ни може да предложи на външните пазари в търсене на пресен запас, в случай че се наложи. Правителството ще може да пласира еврооблигации до 9.5 милиарда лева, като употребява контракта с четири интернационалните банки, подписан около банкрута на КТБ през 2015 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР